Obiectivul General: cresterea capacitatii de colaborare la nivel teritorial in scopul elaborarii strategiei de dezvoltare Iocale.

Obiectiv Specific 1: Derularea unui proces de consultare si animare realizat la nivelul teritoriului GAL Tinutul Zimbrilor prin implicarea activa a actorilor si organizaliilor locale in vederea analizei nevoilor si oportunitatilor de dezvoltare in vederea identificarii celor mai bune mecanisme de implicare active a populatiei in dezvoltarea zonei.

Obiectiv Specific 2: Proiectarea strategiei de dezvoltare locala a teritoriului GAL Tinutul Zimbrilor si consultarea comunitatii locale prin actiuni de consultare in eraborarea unor fise de masuri specifice teritoriului, elaborarea unui studiu al zonei acoperite de teritoriul GAL si identificarea unor criterii specifice de selectare a proiectelor in cadrul strategiei care sd corespunda nevoilor si oportunitatilor locale de dezvoltare.

Prezentarea activităților care se vor desfășura în cadrul proiectului în vederea realizării obiectivelor propuse:

Solicitantul trebuie să descrie în cadrul acestei secțiuni toate activitățile pe care urmează să le desfășoare, astfel:

Activitati care conduc la indeplinirea obiectivului specific 1

Activitatea 1 Animarea teritoriului (lunile 1-3)

În vederea animării teritoriului, vor fi desfășurate următoarele sub-activități:

1.1 Activitatea de informare și publicitate

     Promovarea proiectului în rândul beneficiarilor şi la nivelul publicului larg va fi realizată prin informare directă. În acest sens vor fi tipărite şi distribuite afise si materiale prezentare proiect. Conţinutul informaţional şi grafic al afişelor şi materialelor de prezentare va fi realizat de animatorul GAL cu sprijinul unei firme de specialitate (activitate partial sub-contractată). Materialele de informare vor fi concepute luând în considerare elementele de identitate vizuale specifice FEADR. Materialele vor fi tipărite de echipa de proiect conform bugetului si fundamentarii bugetului atasate prezentei cereri de finantare.

Materialele de informare vor fi distribuite în teritoriul GAL, după cum urmează:

  • Materialele de prezentare vor fi distribuite prin intermediul primăriilor din componența GAL şi direct de către animator – în cadrul celor 11 evenimente de consultare publică de la activitatea 1.2
  • afișele de informare vor fi postate în localitățile care fac parte din GAL în locații publice, cu trafic pietonal intens.

     Se va asigura distribuirea materialelor în toate localităţile care fac parte din GAL în vederea informării populației cu privire la procesul de consultare și analiză a nevoilor existente la nivelul diverșilor beneficiari potențiali ai strategiei de dezvoltare locale din cele 11 comune din GAL (unui numar de cel putin 220 de persoane).

     Publicul larg va fi informat prin intermediul website-ului GAL –care va fi creat cu această ocazie. Va fi creată o secţiune cu informaţii generale privind proiectul, precum: denumirea proiectului, durata, finanţarea primită, finanţatorul, obiectivul proiectului, grupul ţintă, activităţile şi rezultatele.

     În cadrul acestei sub-activităţi vor fi pregătite şi materialele promoţionale ce vor fi distribuite beneficiarilor. Se vor avea în vedere achiziţionarea de 220 de pixuri, 220 de mape şi 220 de agende. Aceste materiale vor fi distribuite în timpul desfăşurării actiunilor de animare (pentru cei 220 de participanţi) . Această activitate se va derula simultan cu cea de consultare a populației în cele 11 comune ale GAL (vezi activitatea 1.2)

1.2 Activitatea de consultare publică (lunile 1-3)

     Se va desfășura un proces de consultare și animare realizat la nivelul teritoriului GAL Ținutul Zimbrilor prin implicarea activă a actorilor și organizațiilor locale în vederea analizei nevoilor și oportunităților de dezvoltare în vederea identificării celor mai bune mecanisme de implicare activă a populației în dezvoltarea zonei. Vor avea loc 11 evenimente de consultare publică (câte unul în fiecare comună din GAL) la care vor fi invitați potențiali beneficiari ai viitoarelor proiecte, fermieri, reprezentanți ai sectorului privat și public, asociații și grupuri de producători sau cooperative agricole locale, grupuri aparținând unor minorități etnice sau religioase. La fiecare eveniment de consultare vor participa minim 20 de participanți reprezentativi din toate sectoarele de activitate din comună.

     În cadrul acestor acțiuni de consultare se va face analiza nevoilor SWOT, se va discuta modul în care se pot integra în strategia de dezvoltare zonele sărace/defavorizate (zone Natura 2000, zone cu valoare naturală ridicată (HNV), zone afectate de restructurare industrială) cuprinse în teritoriu;

     Se vor discuta posibile modele de fișe de măsuri care să adreseze problematica grupurilor minorităţilor etnice cuprinse în parteneriat; se va discuta metodologia de includere a unor măsuri de sprjinire a tinerilor (cu vârsta până în 40 de ani) din teritoriul GAL și al femeilor ca reprezentanţi legali în cadrul organizaţiilor ce formează parteneriatul;

     Se vor analiza în cadrul acestor consultări publice măsurile de sprijinire și sau înființare a organizaţiilor agricole/a grupurilor de producători/reprezentanţi ai sectorului forestier, reprezentanţi ai sectorului economic/ai organizaţiilor de mediu.

Se vor discuta tipul măsurilor și acţiunilor inovative prevăzute în cadrul planului de dezvoltare locală;

     Fiecare consultare va fi pregătită de animator împreună cu cei doi experți angajați pentru pregătirea cadrului strategiei de dezvoltare locală.

1.3 Activitatea de convocarea ale partenerilor la nivelul teritoriului, în UAT reprezentativă(e) pentru realizarea grupurilor tematice (lunile 1-3)

     Se vor convoca trei întâlniri ale partenerilor la nivelul teritoriului, în comunele cu cea mai mare populație la nivelul teritoriului propuse pentru a realiza grupuri tematice pentru elaborarea viitarei strategii:

  1. O convocare a partenerilor la nivel UAT numarul 1– cu toți membrii reprezentantivi ai fermierilor din teritoriul GAL, ai asociațiilor organizaţiilor agricole/a grupurilor de producători –pentru discutarea tuturor posibilelor măsuri la care aceste tipuri de beneficiari pot fi eligibili în viitoarea strategie.
  2. O convocare a partenerilor la nivel UAT numarul 2 – cu toți membrii reprezentativi ai instituțiilor publice și asociațiilor non-agricole și fundațiilor la nivel de GAL - pentru discutarea tuturor posibilelor măsuri la care aceste tipuri de beneficiari pot fi eligibili în viitoarea strategie.
  3. O convocare a partenerilor la nivel UAT numarul 3– cu toți membrii reprezentativi ai sectorului economic și ale organizaţiilor de mediu - pentru discutarea tuturor posibilelor măsuri la care aceste tipuri de beneficiari pot fi eligibili în viitoarea strategie.

     Cele trei convocări vor fi făcute de animator, cei doi experți vor conduce discuțiile în timpul celor trei grupuri tematice, pregătind un draft de raport pentru fiecare grup în parte.

     La fiecare grup tematic vor participa minim 10 -20 de membri, cu o medie de 15 participanți/grup, un total de minim 45 de participanți la cele trei întâlniri.

     În cadrul acestei sub-activităţi vor fi pregătite şi materialele promoţionale ce vor fi distribuite beneficiarilor. Se vor avea în vedere achiziţionarea de 45 de pixuri, 45 de mape şi 45 de agende. Aceste materiale vor fi distribuite în timpul desfăşurării actiunilor de grupuri tematice (pentru cei 45 de participanţi)

Numărul acțiunilor de animare/informare/consultare/grupuri de lucru tematice (acțiunile specifice Cap. I):

Acțiuni animare 11
Acțiuni informare 11
Acțiuni consultare 11
Întâlniri grupuri de lucru tematice 3

Numărul participanților la acțiunile de animare/informare/consultare/grupuri de lucru tematice

Total
Acțiuni animare 220
Acțiuni informare 220
Acțiuni consultare 220
Întâlniri grupuri de lucru tematice 45

Activitati care conduc la indeplinirea obiectivului specific 2

Activitatea 2 Proiectarea strategiei de dezvoltare locală a teritoriului GAL Ținutul Zimbrilor (lunile 1-3)

     Avand in vedere ca dezvoltarea rurala presupune un grad ridicat de implicare a actorilor rurali pentru a identifica corect si in timp util necesitatile locale, pentru a elabora in functie de acestea strategii integrate de actiune, destinate dezvoltarii comunitatii locale (inclusiv a mediului economic), activitatile realizate in vederea elaborarii Planului de Dezvoltare Locala al GAL Ținutul Zimbrilor vor avea in vedere urmatoarele aspecte:

  1. realizarea de analize si expertize teritoriale;
  2. realizarea unei analize diagnostic;
  3. realizarea analizei SWOT;
  4. formularea prioritatilor de dezvoltare;
  5. elaborarea programului de actiuni;
  6. elaborarea bugetului necesar implementarii actiunilor;
  7. identificarea celor mai bune modalitati de implementare, evaluare si monitorizare a activitatilor Axei Leader.

Activitatea 2.1 Analiza preliminară a consultărilor și grupurilor tematice (lunile 1-3)

     Cei  doi experți angajați în  GAL vor participa la cele 11 consultări publice și la cele 3 convocări ale membrilor/grupuri tematice, realizând 11 rapoarte aferente fiecărei consultări publice și analiza SWOT preliminară și 3 rapoarte aferente celor 3 grupuri tematice - care vor fi predate unei firme de consultanță sub-contractate. Această activitate se referă la punctul c. de mai sus și anume realizarea analizei SWOT;

Activitatea 2.2 Analiza preliminară a potențialului teritoriului prin realizarea unui studiu al zonei. (lunile 1-3)

     Datorită expertizei limitate a celor doi experți vis a vis de noile fișe ale măsurilor aferente Regulamentului Comisiei, pentru a, b, d,e, f și g se va angaja o firmă de consultanță specializate care să formuleze strategia în formatul final, pornind de la rapoartele preliminare ale celor experți.

     Astfel în paralel cu activitățile de animare se vor produce de către o firmă de consultanță sub-contractate a. realizarea de analize si expertize teritoriale; b. realizarea unei analize diagnostic;

     Acest studiu, coroborat cu colectarea de date statistice și prelucrarea rapoartelor celor doi experți vor sta la baza documentului și anexelor finale ale strategiei viitoare de dezvoltare locală pentru GAL.

Activitatea 2.3 Elaborarea strategiei de dezvoltare locală (lunile 1-3)

     Realizarea strategiei de dezvoltare locală este bazată pe analiza și consultarea comunității locale prin acțiuni de consultanță în elaborarea unor fișe de măsuri specifice teritoriului, elaborarea unui studiu al zonei acoperite de teritoriul GAL și identificarea unor criterii specifice de selectare a proiectelor în cadrul strategiei care să corespundă nevoilor și oportunităților locale de dezvoltare.

     Firma de consultanță sub-contractată se va ocupa de punctele d. formularea prioritatilor de dezvoltare; e. elaborarea programului de actiuni; f. elaborarea bugetului necesar implementarii actiunilor; g. identificarea celor mai bune modalitati de implementare, evaluare si monitorizare a activitatilor Axei Leader, precum și de elaborarea fișelor de măsuri în conformitate cu noile măsuri de intervenție precizate în Regulament – și anume 6B “Incurajarea dezvoltarii locale in zonele rurale”, 1A, 2A, 3A, 4A, 5C, 6A și 6C. De asemenea se vor lua în considerație și obiectivele transversale (inovare, schimbări climatice și mediu) și cele care pot genera valoare adăugată în teritoriu.

Share Button

Rapoarte selecție

POCU

  • ANUNȚ PRIVIND LANSAREA CONCURSULUI PLANURILOR DE AFACERI, DATA: 29-03-2022

CONCURS

ASOCIAȚIA GAL ȚINUTUL ZIMBRILOR anunță lansarea Concursului de Planuri de afaceri proiectul „Servicii integrate pentru incluziune socială pe teritoriul GAL Ținutul Zimbrilor,

citește tot

Cod SMIS 2014+: 139791, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 5 „Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității”, Obiectivul specific 5.2 „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială din comunitățile marginalizate din zona rurală și orașe cu o populație de până la 20.000 locuitori.” în vederea acordării de subvenții (microgranturi) pentru sprijinirea antreprenoriatului, acțiune condiționată de înființarea de noi afaceri (start-up).

DETALII AICI

Unităţi admnistrativ teritoriale membre GAL Ţinutul Zimbrilor

AGAPIA, BĂLŢĂTEŞTI, BRUSTURI, CRĂCĂOANI, DRĂGĂNEŞTI, GHINDĂOANI, PĂSTRĂVENI, RĂUCEŞTI, TIMIŞEŞTI, URECHENI, VÎNĂTORI-NEAMŢ
Asociatia Grup de Actiune Locala "Tinutul Zimbrilor" © 2024. Toate drepturile rezervate. | powered by webinspire.ro
pencilenvelopefile-emptyphone-handsetbubblearrow-right